Haber

Mor Patates Üretimi Anadolu’da Yaygınlaşıyor

Şifa kaynağı olan ve Avrupa’da kadınlar tarafından yaygın olarak tüketilen mor patatesin üretimi Anadolu topraklarında da yaygınlaşıyor. İlk üretimi Eskişehir’de yapılan antioksidan kaynağı bitkinin Amasya’da ekiminin ardından Erzurum’da ekonomiye renk katması planlanıyor.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde ‘gıda intoleransı’ eğitimi alan Eskişehirli profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, antik çağda krallar ve kraliçeler tarafından yenen mor patatesi Türk gelinlerine tanıtmayı hedefliyor. Aile yadigarı arazilerde profesyonel çiftçilik yapan Kuşçu, pek çok eserin yanı sıra Türkiye’de ilk kez denenen mor patatesle de ilgilenmeye başladı. 2020 yılında Türkiye’de ilk kez 10 dönümlük alana mor patates ekimi yapıldı. Eskişehir Bayan Eli Kooperatifi Başkanı Kuşçu, yaptığı dikkat çekici çalışma sonrasında tarımda suyun verimli kullanılması başlığı altında ödüle layık görüldü ve ödülünü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın elinden aldı.

Avrupalı ​​kadınlar çok tüketiyor

Sosyal sorumluluk destekli bir firma tarafından deneme dikimleri yapılan Amasya’da, Adana, Hatay ve Sivas’ın ardından toplam 450 dekar alana mor patates ekimi yapıldı. Basına yansıyan mor patates Erzurumluların da ilgisini çekti. Amasya’ya bir heyet gelerek hasatı yerinde inceledi. Önümüzdeki dönemde Erzurum’da deneme dikimi yapılması planlanıyor. Erzurum’dan gelen heyete bilgi veren Hayriye Kuşçu, özellikle Avrupalı ​​kadınların tükettiği bu şifalı ürünün pazar sorunu olmadığını söyledi.

Erzurum’da yetiştirilmesi planlanıyor

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Mor patates katma değeri yüksek bir ürün olduğu için önümüzdeki dönemde deneme ekimi yapacağız. Mümkünse geliştirmeyi planlıyoruz.”

Erzurum’da yılda yaklaşık 300 bin ton diğer patates çeşidinin üretildiğini hatırlatan Oral, “Normal patates ile mor patates arasında farklar var. 3-4 kat daha pahalıya satılabiliyor. Ateş düşürücü özelliği var. , antioksidan ve kanser hastalıkları. Kozmetik sanayinde de kullanıldığı için Erzurum’da da kullanılıyor.” Bunu da yükseltmeyi planlıyoruz” dedi.

“Eksi 40’ta yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz”

Mor patates üretimi konusunda Ar-Ge çalışmaları planladıklarını belirten Erzurum Nene Hatun Kadın Kooperatifi Lideri Büşra Topaloğlu, “Rakım ve iklim koşullarının etkilerini göreceğiz. Umarım verim alabilirsek güzel şeyler yapabiliriz.”

Pasinler Kadın İşletmeleri Üretim ve Yönetim Kooperatifi Kübra Kobaza, “Erzurum’un iklim şartlarını bilmeyen yoktur. Bizler kışın eksi 40 derecede yaşayan kadınlarız. Eksi 40 derecede yaşıyorsak her şeyi yaparız. ” -AMASYA

haber-eceabat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu