Sağlık

Her Yaştan İnsanı Etkileyebilen Graves Hastalığı (Toksik Guatr) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Tiroid bezinin büyümesi sonucu oluşan guatr hastalığı toplumda yaygın olarak bilinmektedir. Peki guatr hastalığının bir sonraki aşaması olarak bilinen Graves hastalığı (toksik guatr) hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Detaylar içeriğin devamında…?

Önemli uyarı:İçeriğin devamında anlatacağımız hastalıkla ilgili bilgiler teşhis niteliğindedir. taşımaz.Yukarıda belirtilen hastalıktan muzdaripseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın!

Kaynak:https://www.mayoclinic.org/diseases-c…

Her yaştan insanın karşılaşabileceği guatr hastalığına hepimiz az çok aşinayız.

Ancak kısaca bahsedecek olursak guatr tiroid bezinin büyümesidir. Tiroid hormonlarının aşırı sentezlenmesi ve salgılanması toksik guatra neden olur.

Peki nedir bu zehirli guatr? açıklayalım…

“Graves Hastalığı” olarak da bilinen toksik guatr, tiroid hormonlarının aşırı üretilmesinden (hipertiroidizm) kaynaklanan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur.

Tiroid hormonları birçok vücut sistemini etkiler. Bu nedenle, bu hastalığın belirtileri ve semptomları farklılık gösterebilir. Ayrıca Graves hastalığı herkesi etkilemekle birlikte en çok kadınlarda ve 40 yaş altı bireylerde görülmektedir.

Graves hastalığının pek çok yaygın semptomu var!

Bu semptomların ortasında kaygı, sonluluk, libido azalması, adet döngüsünde değişiklikler, yorgunluk sık görülür.

Ancak en belirgin semptomlarından biri Graves oftalmopatisidir.

Bu hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’u oftalmopati belirtileri gösterir. Şiş gözler, gözlerde sıkışma hissi, basınç veya ağrı, kırmızı ve sarkık göz kapakları, iltihaplı gözler, ışık hassasiyeti ve çok daha fazlası.

Göz şişliğine ek olarak, Graves hastalığı olan kişilerde ciltte kızarıklık ve kalınlaşma görülebilir.

Bu çoğunlukla ayakların üst kısmında bulunur.

Ne zaman bir doktora görünmelisin?

Yukarıda belirtilen semptomları gösteriyorsanız, Graves hastalığınız olabilir. Genelde kalpte ritim bozuklukları ve hızlı kalp atışları gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışın!

Graves Hastalığı (Toksik Guatr) neden olur?

Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bu hastalık bağışıklık sistemindeki bir arızadan kaynaklanır. Graves hastalığında bağışıklık sistemi boyundaki bazı tiroid bezi hücrelerine karşı antikor üretir. Normal kurallar altında tiroid fonksiyonu, beynin alt kısmında yer alan hipofiz bezinden salgılanan bir hormon tarafından düzenlenir. Ancak antikorlar düzenleyici hipofiz hormonu rolü oynayarak tiroidin normal çalışma sistemini bozarak hormonların aşırı üretimine neden olurlar.

Graves oftalmopatisine ne sebep olur?

Graves oftalmopatisi, orta derecede karbonhidratların gözlerin arkasındaki kaslarda ve dokularda birikmesinden kaynaklanır. Görünüşe göre tiroid fonksiyon bozukluğuna neden olabilen bire bir antikorlar, göz çevresindeki dokular üzerinde de kötü etkiler yaratabiliyor.

Bu hastalık için risk faktörleri nelerdir?

  • Aile öyküsü:Ailede Graves hastalığı öyküsü bilinen bir risk faktörü olduğundan, bir kişiyi hastalığa karşı daha duyarlı hale getirebilecek bir gen veya genler olması muhtemeldir.

  • Cinsiyet: Kadınların erkeklere göre Graves hastalığına yakalanma olasılığının çok daha yüksek olduğu bilinmektedir.

  • Yaş:Graves hastalığı genellikle 40 yaşından küçük kişilerde gelişir.

  • Diğer otoimmün (bağışıklık sistemi) bozuklukları:Tip 1 diyabet veya romatoid artrit gibi diğer bağışıklık sistemi bozuklukları olan kişiler risk altında olabilir.

  • Duygusal veya fiziksel gerginlik:Stresli yaşam olayları veya hastalık, risklerini artıran genlere sahip insanlarda Graves hastalığının başlaması için bir tetikleyici görevi görebilir.

  • Gebelik:Hamilelik veya yakın zamanda doğum, özellikle riskleri artıran genlere sahip kadınlar arasında hastalık riskini artırabilir.

  • Sigara: Bağışıklık sistemini etkileyebilen sigara, Graves hastalığı riskini artırır. Graves hastalığı olan sigara içenler de Graves oftalmopatisi geliştirme riski altındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu