Bugün açıklanan TÜİK TÜFE verileriyle birlikte Türkiye’de enflasyonun düşüş sürecine girdiği görüldü. Peki, bu enflasyon bu kadar kolay düşen bir şeyse, ABD ve Avrupa’daki ekonomi otoriteleri neden hala sıfır faizden rahatsız olarak faiz artırıyorlar? Türkiye’deki ekonomistler neden matematiği ve Eco101’i ‘düşürülmüş ama baz etkisi’ temelinde öğretmeye çalışıyor?
TÜİK, 2021’in son aylarında başlayan kur artışıyla o yılın sonundaki enflasyon oranlarıyla gündemi oldukça meşgul etmişti. 2022 yılı geçti ve TÜİK’in meşgul olmasında değişen bir şey yok. lideri ve işçileri dışındaki gündemlerle.
Türkiye’de enflasyon Ekim’de yüzde 85,51’e çıkarak sadece yılın değil son 20 yılın zirvesine ulaştı.
2005-2022 ortasında Ocak ayında aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 1,75 olurken, 2023 Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 6,65 oldu.
Baz etkisini birçok uzman açıkladı ama bir kez daha üzerinden geçelim; baz etkisi, kriter için bir başlangıç noktası alarak ölçüm yapmak anlamına gelir.
12 aylık ortalamalara baktığımızda -yüzde 25 ile sınırlı olmasaydı kira artışları bu orana göre yapılacaktı ki bu da yüzde 72.45’lik bir döngü- enflasyon yaratacaktı.
Gelelim yaşadığımız enflasyonu hissetme kısmına; geçen yıl tepe neydi? Ekim ayındaki yüzde 85,51’lik düşüş buradan başladığı için buraya geri döndük. Ekim 2021’de 100 TL’ye mal olan bir eser diyelim.
185 liradan 207 liraya çıkan çalışma, enflasyon yüzde 85’ten yüzde 57’ye gerilerken gerçekleşti. Dolar değişmiyor enflasyon düşüyor bu fiyatlar nasıl artıyor? Sorunun cevabının temeli burada, ancak bu en basitleştirilmiş versiyon. İşletmede daha çok ÜFE var, maliyetler var, endeksler neler.
Bu fiyatlar hep böyle mi yükselecek?
Sen ne diyorsun? Enflasyonu ne zaman yakalarız? Yorumlarda buluşalım.